Tore Åberg, sektorchef vid Östersunds kommun, berättar att de båda arbetstagarna städade vid stenförrådet då olyckan inträffade. Foto: Maria Harning, SVT

Gammalt sprängmedel kan ha funnits på platsen

Uppdaterad
Publicerad

Gammalt sprängmedel kan ha funnits i en sprängkista som av okänd anledning exploderade när personal skulle flytta på den vid stenförrådet i Lugnvik i Östersund igår. Tore Åberg, sektorchef på Gata och Fritid i Östersund berättar att det råder förstämning den kommunala verksamheten i dag.

I anmälan som Östersunds kommun gjort till Arbetsmiljöverket står att olyckan inträffade när de två arbetstagarna försökte få loss en sprängkista från betong med hjälp av en kran.

Sprängmedel är ingenting som Östersunds kommun använder och enligt räddningstjänsten har kommunen inte heller något tillstånd för innehav av explosiva varor.

– Det användes förr, på 80-talet kanske, säger Tore Åberg, chef på den enhet där de båda arbetstagarna arbetade. Men hur det kan finnas kvar i dag vet jag inte.

Det är inte heller klarlagt att arbetstagarna kände till att det kunde finnas sprängmedel på platsen.

Vid explosionen omkom en man i 30-årsåldern och en man i 60-årsåldern skadades allvarligt, men inte livshotande.

Olycksplatsen fortsatt avspärrad

Polisen har inlett en förundersökning gällande vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Under torsdagseftermiddagen meddelade polisen att bombskyddsgruppen är klar på platsen. Olycksplatsen är dock fortsatt avspärrad och den tekniska undersökningen återupptas i morgon fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.