Foto: SVT

Gränsöppning mellan Jämtland och Tröndelag kommer närmare

Uppdaterad
Publicerad

Jämtland uppfyller nu fem av sex kriterier som Norge ställt för att lätta på reserestriktionerna.

– Oj, så spännande, säger Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare i region Jämtland Härjedalen.

– Utifrån de norska kriterierna för en gränsöppning uppfyller vi egentligen alla förutom för incidensen, det vill säga hur många invånare vi har per 100 000 som insjuknat under den senaste tvåveckorsperioden, förklarar Annika Ersson.

Norge har satt en gräns vid 20 smittade, Jämtland ligger på runt 70. Nu när testningen utökats hittas fler nya fall, men andelen icke-smittade växer enligt Ersson.

Coronaviruset i Jämtlands län

Tröndelags starke man optimistisk  

I grannlänet Tröndelag, följer fylkesläkaren (ungefär länsläkaren) och de styrande noga utvecklingen i Jämtland.   

– Det är väldigt positivt att smittotalen pekar i rätt riktning, säger fylkesman Frank Jenssen till SVT Jämtland.

Han understryker vikten av att alla fortsätter kampen mot coronasmittan. 

– Lyckas vi med det jobbet kommer det inte heller att dröja särskilt länge förrän vi kan mötas igen som bröder och systrar över gränsen, tillägger Frank Jenssen.  

Brevet från Jämtland 

Den 17 juni vände sig landshövding Jöran Hägglund i ett sex sidor långt brev till Jenssen och uppmanade denne att “ge underlag till den norska regeringen att kunna fatta kloka och väl avvägda beslut till gagn för oss alla i denna fantastiska svensk-norska region”.

Frank Jenssen bekräftar att han diskuterat brevet med sina chefer i Oslo och pekar på att det finns möjlighet att få till en regional lösning.  

– Om man i en region som Jämtland uppfyller kraven på bland annat antalet smittade så talar det för att norska myndigheter kommer fram till att lätta på reserestriktionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet