• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i Brunnsberg i centrala Varberg. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Jesper Johnsson, Niklas Hilding och Philip Harlaut jagade efter när tjuvarna tog två cyklar utanför butiken. Foto: privatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Guider jagade ikapp och grep cykeltjuv i Åre

Två personer försökte stjäla värdefulla downhillcyklar från en butik i Åre, men bara en lyckades komma undan – den andra togs fast av tre personer från butiken som förföljde tjuvarna till fots och på elcykel.

Det hela skedde mitt i samhället vid halv tretiden på fredag eftermiddag. Utanför Åreguidernas butik på Åre torg stod några hyrcyklar, och inne på kontoret hade Jesper Johnsson och Philip Harlaut möte medan Niklas Hilding mekade med cyklar. Då såg mekanikern hur ett par personer utanför tog två cyklar och cyklade iväg med dem.

Jesper Johnsson var en av dom som jagade ikapp och grep en cykeltjuv.

Det hanns inte med någon tvekan innan jakten inleddes, berättar Jesper Johnsson.

– Jag tror inte vi tänkte, vi bara agerade. Det gick väldigt fort.

Elcykeln ett trumfkort

– Två av oss jagade dom på fot och en på elcykel så de hade inte en chans. Vi kom ikapp dem nere vid järnvägsövergången, säger Jesper Johnsson.

De två gärningsmännen delade på sig när de flydde. Jesper, Niklas och Philip – som var snabbast fram på elcykeln – fick tag i ena cykeln och en av gärningsmännen och höll kvar denne.

– Det var absolut inget våld utan han överlämnade sig frivilligt så att säga, och han erkände där för oss så det rådde inget tvivel, berättar Jesper Johnsson.

Fick hjälp av förbipasserande

Den andre tjuven gömde sin cykel och flydde till fots. Förbipasserande kunde peka ut var cykeln fanns, men den misstänkte kom undan.

– Sedan träffade jag en person utan cykel som jag starkt misstänker var den andre. Men han nekade helt, säger Jesper Johnsson.

Han är glad att människor i närheten reagerade medan det hela utspelade sig.

– Det var obehagligt. Vi skrek ju ”stoppa dom, stoppa dom” medan vi sprang. Det var mycket folk runt omkring och de hjälpte till och höll koll. Någon satte sig i en bil och försökte följa efter.

En polispatrull larmades ut för att ta över gripandet, och var på plats efter cirka 45 minuter enligt Jesper Johnsson.

Värdefulla

Polisens kommunikatör Börje Öhman rapporterar att den misstänkte, en man i 35-årsåldern, fördes till polisstationen där utredningsåtgärderna fortsätter.

Downhillcyklar kan vara dyrbara, de två stulna är värda runt 40.000 kronor styck.

– Att de tog cyklar på gatan har aldrig hänt förut. Vår gissning är att det var ett infall där och då. Däremot har vi fått höra av kollegor att det setts misstänkta personer i andra butiker tidigare under dagen, säger Jesper Johnsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer