Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bo Ericsson, Svenska fordonsverkstäders förening Foto: Fredrik Eliasson/ SVT

Han vill låta verkstäder besiktiga bilar – men varnar för ”uppenbar jävsituation”

Publicerad

Sedan mobila besiktningstrailers avskaffades vid årsskiftet 2021 har många fått långt till bilbesiktningen. Så pass att Infrastrukturminister Tomas Eneroth överväger att förstatliga besiktningsbranschen på nytt om det inte blir bättre. Men det finns de som ser andra lösningar: att verkstäder får ta över besiktningarna.

Förra veckan berättade vi att många som bor på glesbygden har långt att köra när de ska besiktiga sina fordon. I vissa extremfall kan det handla om närmare 40 mil tur och retur.

Bo Ericsson som företräder Svenska fordonsverkstäders förening, tycker att bilverkstäder med ett särskilt certifikat ska få utföra kontrollbesiktningar.

Risk för jävsituation

Han menar att det skulle bidra till fler arbetstillfällen på landsbygden när verkstäder behöver anställa mer personal för att utföra besiktningarna, mindre miljöpåverkan eftersom det blir kortare körsträcka till den lokala verkstan.

Men samtidigt medger Bo Ericsson att det finns en del problematik med förslaget.

– Det är ju en uppenbar jävsituation, det är därför man inte kan släppa det här helt fritt utan man måste ställa krav. Skulle man ertappa en verkstad med att ha rekommenderat onödig åtgärd för att tjäna mer pengar, så tycker vi att verkstaden inte ska anses som en godkänd bilverkstad längre och den ska fråntas möjligheten att utföra kontrollbesiktningar i framtiden, säger Bo Ericsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.