Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ludvig Zelin och Knut Rondung, två fjärdeklassare från Fagervallsskolan i Östersund som njöt av fint väder i Gustavbergsbacken på Frösön. Hör mer om deras dag i klippet. Foto: April Caarph/SVT

Här lär sig fjärdeklassare att åka alpint i Östersund

Publicerad

Under två dagar i mars fick fjärdeklassare från fyra skolor i Östersunds kommun testa på att åka alpint. Projektet heter Alla på snö och är ett samarbete mellan bland annat kommunen och Skidförbundet.

– Det har gått ganska bra och det är kul att andra också får testa på att åka skidor, säger Ludvig Zelin som går i årskurs 4 på Fagervallskolan.

Över hundra elever testade alpint

De skolor som deltog var Fagervallsskolan, Fjällängsskolan, Ängsmogården och Mimergården. Totalt deltog över 120 elever.

Idrott i skolan

Det är i sin tur elever från barn- och fritidsprogrammet i Östersund som agerar ledare åt fjärdeklassarna.

– Det är viktigt att man kommer ut och det är kul att träffa barn, säger Linn Johansson som går andra året på barn- och fritidsprorgrammet vid Wargentinskolan.

Gratis utrustning

Alla på snö är gratis för deltagarna och målet är att alla elever ska få testa på att åka alpint. De som inte har utrustning får låna detta gratis.

Hör mer från detta i klippet ovan.

PROJEKTET ALLA PÅ SNÖ

Alla på snö är en verksamhet inom Svenska Skidförbundet som ordnar prova på-dagarna för fjärdeklassare tillsammans med kommuner, skid- och snowboardföreningar och vintersportanläggningar.

2009 ordnade Svenska skidrådet den första Alla på snö-dagen och nu har över 200 000 svenska barn deltagit.

Under en Alla på snö-dag får barn tillgång till utrustning, snöanläggning och vägledning utan kostnad.

Syftet är att fler barn ska få uppleva ”snöglädje” och skidåkning.

Källa: Svenska skidförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott i skolan

Mer i ämnet