Hör när Gunilla Zetterström Bäcke meddelar kommunfullmäktige sitt beslut att lämna partiet Foto: SVT

Härjedalens förra kommunalråd lämnar socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare kommunalrådet i Härjedalen, Gunilla Zetterström Bäcke, meddelande under kommunfullmäktiges möte i går att hon lämnar socialdemokraterna och blir politisk vilde.

– Det är en lång process bakom mitt beslut, min ideologi och min värdegrund passar inte in längre även om mitt hjärta fortsatt är rött, säger Gunilla Zetterström Bäcke till SVT.

Oensa om kommunens äldreboenden

Hon säger att hon kämpat på men att det inte längre fungerar. Det som till slut fick henne att fatta beslut om att lämna var frågan om hur partiet hanterat kommunens äldreboenden.

Sedan tidigare är det beslutat att tre äldreboenden, Senioren i Sveg, Fjällglimten i Vemdalen och Mobacka i Lillhärdal ska göras om till hyresrätter där de boende får hjälp av hemtjänsten.  De som behöver vård dygnet runt får flytta till andra ställen.

Ville inte sälja Mobacka

I går på kommunfullmäktige var ett av ärendena att det kommunala fastighetsbolaget Härjegårdar, som har stora ekonoimiska problem, skulle få tillstånd att sälja vissa fastigheter, bland annat äldreboendet Mobacka i Lilllhärdal.

Gunillla Zetterberg Bäcke villle att just den fastigheten skulle undantas.

– Med en ny ägare är det inte alls säkert att äldre kan bo kvar där, säger hon.

Bestittningsrätt

Lars-Gunnar Nordlaner (S), som är vice kommunalråd och ordförande i socialutskottet, säger att de boende har besittningsrätt och rätt att bo kvar om fastigheten får en ny ägare. Väljer den nye ägaren att inte ha hyreslägenheter så måste denne ordna skäliga ersättningsbostäder.

Lämnade med omedelbar verkan

När kommunfullmäktige med 20 röster mot sex beslutade att Härjegårdar får sälja även Mobacka gick Gunilla Zetterström Bäcke upp i talarstolen och meddelade att hon med omedelbar verkan lämnar Socialdemokraterna.

Gunilla Zetterström Bäcke bor i Lillhärdal, hon är utbildad undersköterska och har tidigare arbetat på Mobacka. Hon har även varit kommunalråd i Härjedalen. Inför valet i höstas valde partiet att toppa sin kommunvalsedel med Lars-Gunnar Nordlander, Gunilla Zetterström Bäcke placerades på andra plats.

Efter valet i höstas bildade S, M och C majoritet i Härjedalen, de hade då 21 av de 31 mandaten. Anders Häggkvist (C) är kommunalråd och Lars-Gunnar Nordlander (S) är vice komunalråd, efter halva mandatperioden ska de skifta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.