• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver folk som flyttar hit.” Härjedalingarna kommer vara för få för att bemanna kommun och företag – hör ekonomichefen här. Foto: Malin Eirefelt/SVT Gävleborg

Kommunernas huvudvärk – färre unga och fler gamla framöver

Uppdaterad
Publicerad

Kommuninvånarna i Härjedalen blir färre. Framöver blir dessutom de äldre som kostar kommunen mest fler, samtidigt som gruppen i arbetsför ålder som betalar skatt och bekostar välfärden minskar. Men det är inte finansieringen som oroar ekonomichefen Ola Regnander. 

Både kommunen och de privata företagen i Härjedalen, inom till exempel turismnäringen, kräver mycket människor. Och unga, arbetsföra människor blir svårare att hitta i kommunen i framtiden.

– Vi behöver folk som flyttar hit och som vill jobba här, säger Ola Regnander, ekonomichef i Härjedalens kommun.

Litar på staten

Befolkningens sammansättning, demografin, förändras i hela landet. Detta leder till förändringar i kommunernas ekonomi, när utgifterna blir större samtidigt som skatteintäkterna minskar. Men ekonomichefen sätter stort hopp till att staten fyller i de luckor som uppstår.

– Blir kommunen för liten får man stöd för det och har man många äldre får man stöd för det. Jag litar på att staten tillför de medel som behövs. Den har gjort det hittills i alla fall, säger Ola Regnander.

2020

0-24 år: 2 323 stycken (23 procent)

25-64 år: 4 848 stycken (48 procent)

65+ år: 2 929 stycken (29 procent)

Totalt: 10 100 stycken

2040

0-24 år: 2 090 stycken (22 procent)

25-64 år: 4 370 stycken (46 procent)

65+ år: 3 040 stycken (32 procent)

Totalt: 9 500 stycken

Källa: SCB, Den framtida befolkningen i Sveriges län och kommuner 2021–2040

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyttströmmarna i landet

Mer i ämnet