Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fastighetsägaren Mikael Östling har drabbats av ytterligare en motgång. Natten till fredagen brann Folkets Hus ner till grunden. Foto: Peter Söderlund/SVT

Hårt slag för fastighetsägaren Mikael Östling: ”De senaste åren har varit extremt hårda”

Uppdaterad
Publicerad

Folkets hus i Mörsil – ett över hundra år gammalt hus – brann ner till grunden under natten till fredagen. Fastighetsägaren Mikael Östling, som redan är hårt drabbad av ekonomiska bakslag, har svårt att ta in vad som skett.

Av Folkets hus som ligger i Mörsil, en tätort i Åre kommun, återstår endast bråte från tre skorsstenar, takplåt, tegelstenar och betong. Flera grävmaskiner röjde upp i rasmassorna under fredagsförmiddagen. Bestörta Mörsilbor stod och tittade på resterna av huset.

Fastighetsägaren Mikael Östling, som även äger Brinkeboda Wärdshus, har en rad ekonomiska motgångar bakom sig.

Har inte råd att bygga upp

– Mina senaste år har varit extremt hårda. Jag har fått kapa mina utgifter och huset var inte längre försäkrat. Jag har inte råd att bygga upp huset igen, det blir en tom asfaltsyta och några hemlösa.

De fyra personer som bodde i huset är oskadda och har inhysts i andra bostäder.

– Ja, två personer bor på hotellet och en tredje person hämtades upp av någon hon känner, säger Mikael Östling.

Obeskrivlig hetta

Han ser sliten ut, men är lättad över att de boende klarade sig. När han kom fram till Folkets Hus var klockan 02.30. Hettan var då obeskrivlig. Lågorna var dubbelt så höga som huset.

– Och så såg det ut i en och en halv timme, säger Mikael Östling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brand i Mörsil Folkets hus

Mer i ämnet