Helikoptrar i beredskap välkomnas av Räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Vid två av skogsbränderna i Härjedalen under tisdagen tog Räddningstjänsten hjälp av helikopter. Och från och med i sommar finns större beredskap för att ta hjälp helikopter i ett tidigt skede av branden.

Efter förra årets många skogsbränder skrev Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap, MSB, avtal med helikopterföretag att under sommartid hålla helikoptrar i ständig beredskap på de orter i Sverige där brandrisken för tillfället bedöms hög. Och det här välkomnar Räddningstjänsten i länet.

– Det ska fungera på ett helt annat sätt när de nu står i beredskap. Vi hade redan tidigare ett bra samarbete med helikopterbolagen men det här gör allt lite enklare, säger Thomas Fredriksson som arbetar vid Räddningstjänsten i Jämtland.

Vädret avgör

Var helikoptrarna finns i beredskap beror på var i landet det är störst risk för skogsbrand. I början av sommaren fanns mellan 6 och 10 helikoptrar i framförallt södra Sverige. Men nu under den varma och soliga perioden slutet på juli och i början av augusti har beredskap funnits också här i länet.

Under sommaren har helikoptrar hittills använts vid ett 30-tal olika skogsbränder runt om i landet.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.