I boendetrappan som används idag ska personer i hemlöshet först bli fria från sitt beroende, och sedan få chans till ett boende. Nu börjar Östersunds kommun med modellen ”Bostad först” som redan används på flera platser i Sverige, och innebär att hemlösa personer ska erbjudas en permanent bostad först och sedan ta emot stöd:
– Vi har ju tampats med en hemlöshetssituation i många år och det här har varit ett framgångsrikt koncept i flera andra kommuner, säger Veronica Haase, enhetschef.
Många behöver hjälp
”Bostad först”-projektet är organiserat under Skogsgläntan och Björkebo. Forskning visar att ett eget hem ger trygghet och en meningsfull vardag och då blir det också lättare att förändra sitt liv.
Det är Östersunds kommuns akutboende respektive trappstegsboende för hemlösa. Där får människor hjälp ur sitt missbruk:
– Vi har totalt 60 platser och de är idag fullbelagda och folk står på kö, säger Veronica Haase.
Projektet ”Bostad först”
Bostad först riktar sig mot personer som har svårt att hålla kvar en bostad, till följd av missbruk eller psykisk ohälsa. I ett första skede hyr kommunen ut bostäder i andra hand under förutsättning att boendestöd tas emot.
Till skillnad från många andra stödboenden ställs inga krav på behandling eller att missbruket upphör. Förhoppningen är dock att en trygg boendesituation ska bidra till att skapa bättre förutsättningar för att dessa personer ska få ordning på sin tillvaro. Om allt går bra har de möjlighet att överta kontraktet själva.
Modellen används framgångsrikt i Finland, där man siktar på att avskaffa hemlösheten helt till år 2027.