Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det blev en het diskussion mellan socialchef Anda Embretzen och undersköterskan Caritha Forslund under socialchefens praktikdag på äldreboendet Svedjegården i Ytterhogdal. Foto: SVT

Anställda konfronterade socialchefen om brister i äldreomsorgen

Publicerad

När socialchef Anda Embretzen praktiserade på äldreboendet Svedjegården i Ytterhogdal krävdes hon på svar om brister inom äldreomsorgen, både vad gäller själva omsorgen om de gamla, men också om arbetsmiljön för personalen. Se en del av den heta diskussionen som följde i klippet ovan.

Bakgrunden till samtalet i personalrummet är att det för ett drygt år sedan infördes ett nytt schema för de anställda inom äldreomsorgen i Härjedalen, ett schema som innebär jobb varannan helg, istället för var tredje. Dessutom en arbetstid som vissa dagar sträcker sig till klockan 22 på kvällen med ett nytt arbetspass redan klockan 07 morgonen därpå.

”Får ingen återhämtning”

Den nya schemaläggningen har väckt stark kritik från flera håll. Många anställda upplever att de inte längre har möjlighet till återhämtning, något som går ut över vården av de gamla. Det blir förvaring inte omsorg. Det menar bland annat personalen i Ytterhogdal som konstaterar att man idag inte hinner med annat än det allra mest nödvändiga: ge de gamla mat, tvätta dem och lägga dem. Någon meningsfull sysselsättning hinns inte med, utan de gamla får nöja sig med att titta på tv.

”Saknas kompetent personal”

Kommunledningen å sin sida har fastslagit att kommunen för det första inte har tillräckligt med personal för att gå tillbaka till en bemanning med tjänstgöring endast var tredje helg. Det finns inte kompetent personal att ta in, enligt socialchef Anda Embretzen.

För det andra måste kommunen spara pengar med tanke på den kärva ekonomi.

Utöver detta har den nya schemaläggningen införts för att komma ifrån delade turer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Äldreomsorgen i Härjedalen

Mer i ämnet