Tung bevisning mot uzbekiskt par

Hjälpte till vid mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Idag åtalas ett uzbekiskt par för medhjälp vid mordförsöket på Obid Nazarov den 22 februari. Rättegången startar redan på torsdag nästa vecka.

De två, hemmahörande i Malmö, ska enligt åtalet ha lokaliserat imamen och sedan hyrt en bil och kört upp till Strömsund. De besökte då moskén där Nazarov var imam och fick även denne presenterad för sig. Under färden hem hade de flera kontakter på mobiltelefon med en person i Ryssland. Denne hade i sin tur kontakt med den misstänkte gärningsmannen.

Det uzbekiska paret hjälpte sedan attentatsmannen med att boka boende i Strömsund, där han var en vecka i början av februari.

När attentatsmannen återkommer till Sverige och Arlanda den 15 februari åker han först en sväng till Östersund och sedan tillbaka till Stockholm. Därefter tar han tåget till Östersund den 20 februari, och far sedan vidare till Strömsund. Klockan 12.30 skjuter han imamen.

Efter skotten har den uzbekiska kvinnan och attentatsmannen tio kontakter med varandra via mobiltelefon. Attentatsmannen åker tåg till Stockholm och sedan till Malmö, där han övernattar hos det uzbekiska paret. På morgonen den 24 februari tar han flyget från Köpenhamn till Moskva.

Det uzbekiska paret förnekar brott. Kvinnans advokat Erik Boberg säger till Mittnytt att hon känner sig utnyttjad och inte visste vad attentatsmannen tänkte göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordförsök på Imam

Mer i ämnet