Foto: SVT

Hölls fången på Frösön i tre dygn – rättegången inleddes idag

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes rättegången i Östersunds tingsrätt mot de män som är misstänkta för bland annat människorov, försök till grov utpressning och grov misshandel.

Rättegången hålls under stort säkerhetspådrag och den väntas pågå i 15 dagar. Det var i maj i år som en ung man, enligt åtalet, tvingades med till en stuga på Frösön där han sedan hölls fången i tre dagar.

Där ska han ha blivit misshandlad, bland annat med en kedja. Mannen ska också ha krävts på en större summa pengar, 50 000 kronor. Mannen lyckades till slut fly och bad om hjälp hos ett par som han mötte när han i strumplästen sprang från stugan. De ringde polisen.

Tre av de åtalade finns med på länk från bland annat Sundsvall och Gävle där de sitter häktade. Övriga fem fanns på plats i sal 1 i Östersunds tingsrätt.

Vice chefsåklagare Eva-Lena Rimér redogjorde för åtalet. Samtliga åtalade nekade till brott och de bestred också de ersättningskrav som den man som ska ha varit frihetsberövad har. Han vill ha totalt drygt 300 000 kronor.

I klippet nedan hör du Erik Vinger Alverlind, försvarare för en av de åtalade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.