– Jag hade gjort allt jag kunnat för att vara skyddad i en sådan här situation, säger Maria Johansson som driver hotell Jämteborg.

Hotellets pandemi-försäkring var värdelös

Uppdaterad
Publicerad

Maria Johansson äger hotell Jämteborg i Östersund. Sedan flera år tillbaka har hon en försäkring för hotellet som omfattar epidemi och smittsam sjukdom. Men trots att verksamheten nu drabbats hårt av den pågående coronapandemin får hon ingen ersättning.

Inne på hotell Jämteborg är det ekande tomt. Några få gäster finns incheckade men i frukostrummet där det normalt kan vara uppåt 40 gäster finns inte en enda.

Maria Johansson, som äger hotellet, berättar att de fått säga upp all personal och att de, precis som alla andra, nu lever på hoppet om att det snart ska vända.

Coronaviruset i Jämtlands län

Kräver myndighetsbeslut

Sedan flera år tillbaka har Maria Johansson en försäkring för hotellet som även omfattar epidemi och smittsam sjukdom. Om det blir avbrott i verksamheten på grund av det, ska den täcka upp för förlusterna. Men den gäller alltså inte.

I försäkringsavtalet står det nämligen att den bara kan nyttjas om myndigheterna stänger verksamheten.

Och något sådant beslut finns inte. Nu finns istället bara myndigheternas rekommendationer om att människor inte ska resa och att vi ska hålla social distans.

Känner du nu i efterhand att du var naiv som tecknade ett sådant här avtal?

– Nej, Ingen kunde ju förutspå det här. Och ingen kunde väl förutspå att en allmänt råd från myndigheterna skulle innebära att vi skulle tappa 95 procent av våra kunder, säger hon.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet