”Inte tillräckligt oaktsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs en ovanligt hög grad av oaktsamhet för en fällande dom. Så motiverar hovrättspresident Sten Burman dagens frikännande.

De båda cheferna fälldes i tingsrätten för grovt arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och dagsböter efter att en anställd som känt sig mobbad tagit sitt liv sedan han fått ett uppsägningsbesked år 2010. Hovrätten ändrade på tisdagen tingsrättens dom och friade de båda cheferna helt. Hovrätten konstaterar att de båda cheferna har varit oaktsamma, men ändå frikänns de.

– För att man ska dömas för vållande till annans död så krävs det så krävs det ovanligt hög grad av oaktsamhet och vi har funnit att det är inte den höga oaktsamheten, säger Sten Burman, hovrättspresident vid Nedre Norrlands hovrätt.

Åklagaren ifrågasatte efter att ha tagit del av domen att domstolen bedömt olika delar, handlingar, var och en för sig, istället för att göra en bedömning av helheten.

Men hovrätten har funnit att oaktsamheten, både var och en för sig, och vid en samlad bedömning, inte varit så hög att de kan anses så allvarliga att de kan rubriceras som vållande till annans död och därigenom  också arbetsmiljöbrott, slår hovrättspresident Sten Burman fast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chefer åtalas efter självmord

Mer i ämnet