”Vi hoppas enkäten ger svar på hur folks fiskevanor ser ut, men också hur man nyttjar Storsjön i övrigt” säger länsfiskekonsulent Joakim Svensson. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Fiske, bad och båtliv – nu ska nyttjandet av Storsjön kartläggas

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland håller precis på att skicka ut en enkät till 3000 slumpvis utvalda personer som bor kring Storsjön.

Syftet med enkäten är att få svar på hur olika personer nyttjar sjön. Det handlar om allt från hur mycket man fiskar, kör båt eller vattenskoter till om man noterat miljöförändringar kring sjön.

En liknande enkät har gjorts vid två tidigare tillfällen, 1984 och 1994, men eftersom länsstyrelsen ska göra en ny förvaltningsplan för Storsjön så tyckte man att det var ett bra tillfälle att göra det igen.

– Enkäten ger förhoppningsvis en bättre bild av hur nyttjandet av sjön förändrats och ser ut idag. Dessutom pågår det ett EU-projekt i Dammån som vi också passar på att ställa lite frågor om. Så det hänger mycket ihop med olika förvaltningsfrågor, säger länsfiskekonsulent Joakim Svensson.

Frågor som rör Storsjön, fisk och miljöförändringar känns extra aktuella efter larmet om höga halter av miljögiftet PFAS runt Frösön och i Lillsjön tidigare i vinter.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.