I dag testas Hesa Fredrik – hörs inte på så många platser i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagseftermiddagen testas signalen viktigt meddelande, även kallat Hesa Fredik. Men signalen hörs inte överallt. I exempelvis Lit finns den inte och det tycker bland annat Mikael Magnusson är dåligt.

– Slås till exempel radion ut så står vi här utan att veta någonting, säger han.

Varningssystemet används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfuktioner. Signalen testas fyra gånger per år och det är första helgfria måndagen som gäller.

Två kommuner i länet saknar varningsystemet

Men över 50 kommuner i landet saknar varningen och två av dem finns i länet – Krokom och Berg. MSB:s förklaring till varför systemet inte finns i alla kommuner är att det inte finns några krigsmål i dessa områden. Den analysen gjordes under andra världskriget när systemet började byggas upp.

Hesa Fredrik – VMA-larm

Finns främst i centralorter

Men även i de kommuner där varningssystemet finns så är det långt ifrån alla invånare som hör signalen. I Jämtlands län är det i kommunernas centralorter som singalen hörs.

I mindre samhällen och byar finns det inte. Lit är ett sådant ställe. Det är inget som de SVT möter i Lit reflekterat över tidigare, men nu med kriget i Ukraina och det upptrappade säkerhetspolitiska läget i världen, så är det flera som tycker att varningssystemet borde byggas ut.

– Det borde finnas överallt så att alla fick höra det, inte bara dom inne i stan, säger Birgitta Lindqvist.

Nästa gång Hesa Fredrik testas är 13:e juni.

Vad betyder Hesa Fredrik?

VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, är ett varningssystem som snabbt ska uppmärksamma allmänheten om det händer något allvarligt som kan hota liv, hälsa, egendom eller miljö.

Via ljudanläggningar kan kommuner runt om i landet sända ut ljudsignaler för att varna vid allvarliga händelser, till exempel vid en gas- eller kemikalieolycka. Systemet kan även sända signaler för flyg- eller beredskapslarm, för att varna allmänheten för omedelbar krigsfara eller luftangrepp.

Hesa Fredrik testas klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hesa Fredrik – VMA-larm

Mer i ämnet