I väntan på strömmen

Uppdaterad
Publicerad

Fem dagar efter stormen finns fortfarande många hushåll som inte fått tillbaka elen. Och de som bor i de mer glesbebyggda trakter har med åren fått lära sig att om eleln går, ja, då tar det tid innan den kommer tillbaka.

Lite utkylt och rått börjar det onekligen att bli hemma hos Åke och Majbritt Rudin i Grönviken. Åke har haft fullt upp med att röja bland fallna träd de senaste dagarna. Men han är en erfaren skogsarbeterare som vet hur luriga stormfällen ska hanteras.

Och elen, tja den kommer väl när den kommer ...

Stormen Ivar

– Jag har full förståelse för att vi hamnar bland de sista en sådan här gång. Naturligvis måste de först jobba fram elen till mer befolkade trakter, säger Åke.

Mat värmer Åke och Majbritt med hjälp av gasol. Och ute på gården står ett dieseldrivet elverk. När det går kan dom antingen köra en spisplatta eller en värmefläkt. Mer klarar inte aggregatet av.

Vägsträckan från Bräcke och ned mot Svenstavik är ännu helt utan el. I Nyhem, nordost om Bräcke, har strömmen kommit  och gått ett par gånger sedan i torsdags. Där hittar vi Ingeborg Johansson. Efter en stroke är hon beroende av hjälp.

– Min måg hjälper mig otrolig mycket. Själv törs jag inte elda i kaminen, förklarar hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Ivar

Mer i ämnet