Vy mot Ullådalen och Rödkullen i Åre Foto: SVT

Inget beslut om folkomröstning kring Rödkullen

Publicerad

Kommunfullmäktige i Åre kommer att avslå förslaget om en folkomröstning kring exploateringen av Rödkullen i Åre. Anledningen är att den namninsamling som gjorts inte uppfyller kraven för att initiera en folkomröstning.

Det varit många olika åsikter om den planerade utbyggnaden av Rödkulleområdet i Åre.  I oktober fick kommunen in ett medborgarförslag med ett 70-tal namnunderskrifter om en folkomröstning i frågan.

– Namninsamlingen uppfyller inte kriterierna för ett så kallat folkinitiativ, säger Daniel Danielsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Åre till SVT Jämtland.

För att en kommun ska tvingas hålla en folkomröstning i en fråga efter ett folkinitiativ så krävs att minst tio procent av de röstberättigade i en kommun har skrivit under med namnunderteckning, namnförtydligande, personnummer och adress.

För få namn

I Åre kommun finns i dag 9 379 röstberättigade personer. Tio procent av dessa innebär knappt 940 stycken.

I november startades det även en digital namninsamling. Den insamlingen har fått in drygt 3 500 namn, men det är inte dessa som presenterats för kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.