Vildsvinet fångades på bild på Gräfsåsens avfallsanläggning. Foto: Länsstyrelsen Jämtland

Vildsvin härjar på avfallsanläggning – erfaren jägare sökes

Uppdaterad
Publicerad

Ett vildsvin härjade på på Gräfsåsens avfallsanläggning i Östersund när det fångades på bild för två veckor sedan. Men ännu har det inte blivit någon jakt på det eller de vildsvin som tar sig in på området nattetid.

– Vi vill ha en jägare med erfarenhet av vildsvinsjakt, säger Klas Jakobsson på kommunen.

Det var för drygt två veckor sedan som personalen på Gräfsåsens avfallsanläggning började misstänka att vildsvin tog sig in på anläggningen om nätterna i jakt på mat. Länsstyrelsen satte upp viltkameror som fångade ett vildsvin på bild.

Vildsvinsattack mot hund

Det är ovanligt med vildsvin i dessa trakter, men det är inte första gången som de har gäckat Jämtland. Så sent som i december attackerade ett vildsvin hunden Crut, som dog i sviterna efter attacken.

– Jag har jagat i 35 år och har aldrig sett ett vildsvin i Jämtland, sa ägaren Lars Esbjörnsson till SVT då.

Han tror att vildsvinen i Jämtland inte har tagit sig dit själva.

– Jag tror att de är utplacerade här. För varför skulle en gris söka sig till det här klimatet, frågar han sig.

Risk för smitta

Förra veckan ansökte kommunen om skyddsjakt på vildsvinet eftersom det finns risk för smittospridning. Men det visade sig inte behövas ett skyddsjaktsbeslut för att avliva vildsvinet.

Men ännu har inte vildsvinet avlivats.

– Vi har kommunjägare men vill ha en jägare med erfarenhet av vildsvinsjakt, säger Klas Jakobsson vid Östersunds kommun. Förhoppningsvis kan jakten ske till veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.