Inte fler men ännu blötare stormar i framtiden

Publicerad

Stormen Gyda som passerade över länet förra veckan drog med sig massor med regn i framförallt fjälltrakterna. Nu säger forskare i Norge att liknande oväder förmodligen inte blir så mycket vanligare i framtiden men däremot kraftigare – med ännu mer regn.

– ”Gyda” om 50 år är ännu mer extrem, säger professor Asgeir Sorteberg som jobbar på geofysiska institutet vid universitetet i Bergen till NRK.

Framtidens oväder kommer att bära med sig mycket mer vatten. Detta på grund av att en grad varmare luft kan innehålla sju procent mer vatten.

Atmosfärisk älv

Varför just Gyda blev så kraftig berodde på en låsning i vädersystemen över Norska havet och en så kallad atmosfärisk älv bildades.

I klippet förklaras hur den atmosfäriska älven uppstod. Hör också SMHI berätta hur nära det var att ett över 50 år gammalt nederbördsrekord slogs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.