Detta krävs för att ta del av garantin, länets bredbandssamordnare Peter Adolfsson listar fyra kriterier. Foto: SVT

Bidrag för dålig uppkoppling på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga i landet ska ha tillgång till internet. Det vill regeringen som nu lanserar en garanti. Men tröskeln för att ta del av den är hög.

Från den första mars finns pengar att söka hos Post-och telestyrelsen för den som inte kan få en internetuppkoppling på minst 10 megabit per sekund.

– Den nya tekniken måste kunna nå ut till hela Sverige, var man än bor, säger digitaliseringsministern Peter Eriksson (MP).

Upp till 400.000 kronor

Den som inte kan få internetuppkoppling via kommersiella aktörer idag, kan ansöka om stöd hos PTS. Stödet täcker kostnader över 5000 kronor upp till 400.000 kronor. Men du måste själv ha gjort en grundlig undersökning av alternativen först.

– Om du gör en ansökan så kommer Post-och telestyrelsen att skicka ut en tekniker som ser på plats vad du har för möjligheter, och då kanske de kommer fram till att det behöver sättas upp en mast eller en parabol för satellitmottagning, säger Peter Adolfsson, regional bredbandssamordnare i länet.

I länet kan det röra sig om mellan 10 och 20 hushåll som kan komma ifråga för den här garantin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer