Mossig skog Foto: TT

Inventering av nyckelbiotoper stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsen pausar inventeringen av skogsområden med mycket höga naturvärden, så kallade nyckelbiotoper, stora delar av länet. Det skriver generaldirektören på Dagens Nyheters debattsida i dag.

Många skogsägare har reagerat starkt på att Skogsstyrelsen i princip stoppar planerade avverkningar genom att inventera och klassa områden som nyckelbiotoper. Inventeringarna görs efter att en skogsägare lämnat in en avverkningsanmälan. Klassas området som en nyckelbiotop innebär det i praktiken att skogsägaren inte kan avverka. Inga virkesuppköpare på marknaden köper virke som kommer från nyckelbiotoper.

Nu stoppar Skogsstyrelsen tillsvidare inventeringen av skogsområden med mycket höga naturvärden i nordvästra Sverige. Det skriver generaldirektören på DN debatt.

Den metod som används är inte utvecklad för skogarna i nordvästra Sverige. Nu ska Skogsstyrelsen tillsammans med skogsbruk och naturvård försöka hitta nya metoder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyckelbiotoper

Mer i ämnet