Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

”Jag känner otrygghet i vården”

Uppdaterad
Publicerad

Svårigheter att nå hälsocentraler, långa väntetider och kritik mot att personal inom vården sägs upp. Det är några av de synpunkter som kommit in i SVT Jämtlands chatt om hur besparningsåtgärderna inom Region Jämtland Härjedalen märks av.

”Jag känner otrygghet i vården. Man får vid besök höra att regionens ekonomi går över 90 miljoner back. Man känner sig skyldig och i vägen”,skriver signaturen Märta Med Smärta.

Flera som skrivit i chatten berättar att de haft svårt att komma i kontakt med hälsocentraler och att de fått vänta länge på att få träffa en läkare. Många är också kritiska till att personal sägs upp inom vården.

”Förstår inte hur en sjukvård med mycket långa väntetider (och behandlingsmissar) ska bli effektivare genom att personal sägs upp. Relationen mellan medicinskt ansvarig och i aktivitet utförande personal behöver administrativa resurser för inskrivning/inläggning/provtagning mm. Var finns besparningspotentialen? Kanske tydligast i befolkningen som väntar, väntar och väntar”, skriver signaturen Fimbul Vintermann.

Några som skrivit i chatten berättar att de jobbar inom regionen och delar med sig av hur besparingarna påverkar dem. Signaturen Linda skriver: ”Vi får springa fortare för att hinna med allt som ska göras, ingen vill ha en vårdskada på sitt samvete”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.