Den misstänktes egen bild Foto: Ur polisens förundersökning

Jakttornssabotör frias

Uppdaterad
Publicerad

Den 54-årige man som fälldes i tingsrätten för att sågat ner jakttorn i länet, frias nu av hovrätten. Bevisningen räcker inte menar rätten.

Nedsågade jakttorn har gäckat jämtländska jägare och polis i flera år. Till slut åtalades en man misstänkt för skadegörelsen. Efter flera uppskjutna rättegångar, eftersom den åtalade inte dök upp, så kunde en rättegång genomföras i oktober 2016.

Tingsrätten i Östersund fällde sedan mannen, och dömde honom till tre månaders fängelse.

Sabotage mot jakttorn i Jämtland

Men 54-åringen överklagade, och nu friar alltså Hovrätten för nedre Norrland mannen från brott. Det finns inte tillräckliga bevis.

Foton, sågar och yxor hittades

När fallet togs upp i tingsrätten bedömde åklagaren att bevisläget var bra. I förundersökningen kunde polisen visa att mannens egna foton visar att han tagit bilder på jakttorn, före och efter att de sågats ner eller förstörts. Polisen har också visat att han befunnit sig på platsen.

Vid två olika husrannsakningar hos mannen hittades också sågar och yxor.

Mannen har själv hela tiden nekat till brott, och hävdat att han bara funnits i närheten av en slump.

LÄS MER: ”Åklagren under tingsrättsförhandlingen: ”Bevisläget är bra”

Hovrätten menar alltså att bevisningen inte räcker.  Rätten menar att det faktum att 54-åringen tagit bilder på torn före och efter att de saboterats, inte bevisar att han är skyldig.  ”Det står var och en fritt att vistas i skog och mark” skriver hovrätten i domen.

Hovrätten menar också att trovärdigheten hos flera vittnen kan ifrågasättas och friar därför 54-åringen helt.

Åklagare Jenny Örn tror inte att hon kommer att överklaga domen.

– Nu har jag inte läst domen än, men jag har svårt att se att det finns något principiellt i domen som gör att Högsta domstolen skulle ta upp den, säger hon till SVT Nyheter Jämtland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot jakttorn i Jämtland

Mer i ämnet