Foto: Polisens förundersökning

Häkte anmäldes för utebliven sjukvård av jakttornsman – slipper JO-kritik

Uppdaterad
Publicerad

Östersundshäktet slipper kritik från Justitieombudsmannen, JO, efter en anmälan av den man som friats från anklagelserna om att ha saboterat ett flertal jakttorn i Jämtland.

Det var i september förra året som den 54-årige mannen, som blev känd som ”jakttornsmannen”, greps misstänkt för att ha förstört 15 jakttorn i Jämtlands län.

Mannen dömdes till tre månaders fängelse för skadegörelse av tingsrätten, men friades senare av hovrätten.

Sabotage mot jakttorn i Jämtland

Anmälde häktespersonal och polis

Mannen valde att anmäla både polis och häktespersonal i Östersund till Justitieombudsmannen, JO.

Enligt mannen ska han ha bett häktespersonalen att dokumentera hans skador som han säger att han fick då polisen använde sig av övervåld vid hans gripande.

Häktespersonalen ska ha svarat att de inte kunde göra det. Mannen berättade då att han var i behov av akut sjukvård och tandvård för sina skador, men fick inget gehör hos häktespersonalen. Först två dagar senare fick han träffa en sjuksköterska.

Ingen kritik från JO

Men enligt Kriminalvården har det inte funnits några uppgifter om att mannen var i behov av akut vård. Där konstaterar JO endast att ord står mot ord.

När det kommer till fotograferingen skriver Kriminalvården att med anledning av arbetsbelastningen, den låga bemanningen nattetid och då häktet inte har utrustning för fotografering genomfördes ingen fotodokumentation.

Sammanfattningsvis bedömer Kriminalvården att häktet har följt de rutiner som finns inom Kriminalvården gällande sjukvård och tandvård.

Enligt JO:s utlåtande finns det inte tillräckliga skäl att rikta kritik mot häktet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot jakttorn i Jämtland

Mer i ämnet