Foto: Polisens förundersökningVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fängelse för jakttornssabotören

Uppdaterad
Publicerad

Gång efter annan förstördes jakttorn i Jämtland. Nu har en 54-årig man dömts, mot sitt nekande, till fängelse för 16 fall av skadegörelse under två års tid.

2013 började anmälningar kring saboterade jakttorn i Jämtland komma in till polisen. 54-åringen anhölls samma år och polisen gjorde också en husrannsakan i hans bostad i Krokoms kommun. Där beslagtogs bland annat kamera, minneskort, kartor, sågar och yxor. Efter förhör släpptes mannen. Men det dröjde inte länge innan han greps igen.

Då fick mannen frågan om han hade något emot jakttorn.

– Jag har ingen respekt för människor som dödar. Det spelar ingen roll om det är en fågel eller en fisk, det gäller inte någon speciell utan alla ska få leva. Älgtornen är farliga för människor, om de klättrar upp på dem kan de ramla ner. Barn också. Risken finns att de skjuter från dem och träffar en bil, svarade han.

Foto: Polisens förundersökning

Mannen försattes åter på fri fot. Sedan dess har han fyra gånger uteblivit från rättegång. Men till sist häktades mannen i sin frånvaro och kunde gripas i Dalarna. Nu har tingsrätten hållit förhandling och mannen har efter år av väntan fått sin dom.

Flera verktyg beslagtogs från mannen.

Jakttornssabotören fotade gång på gång resultaten av sin brottslighet. Själv förklarade han inför rätten att han hade ett djupgående intresse för natur och att han rört sig i skog och mark för att dokumentera människans påverkan på naturen med kamera. Detta för sin blogg och för en bok han höll på att göra. Han hävdade också att han alltid bär med sig verktyg när han rör sig i naturen – sågarna har han enligt egen utsago använt för att göra ved av nedfallna grenar.

Osannolik förklaring

I ett av ärendena, som rör ett torn i Mörsil som sågats ned, konstaterade tingsrätten att den tekniska bevisning visade att mannen tagit kort på det aktuella jakttornet i oskadat skick och därefter, tjugo minuter senare, i nedsågat skick. Tjugo minuter, menar tingsrätten, är en rimlig tid för att hinna såga ner tornet. Tingsrätten menar också att det är osannolikt att mannen, som han själv påstod, skulle cyklat förbi och tagit ett kort, och sedan tagit ett nytt kort tjugo minuter senare när han cyklade förbi igen.

När mannen saboterade ett jakttorn i Brunflo så glömde han sitt sågbladsskydd på platsen. Dessutom fotade han skadegörelsen själv.

Mannen har, utöver de 16 fall av skadegörelse som han ställts inför rätta för, under utredningstiden också delgivits misstankar om att ha förstört minst 121 jakttorn i länet.

Nu har mannen som gäckat jägare och polis fått sin dom. Tingsrätten finner honom skyldig för 16 fall av skadegörelse. Rätten konstaterar att det stora antalet gärningar innebär en påtaglig risk för återfall i brottslighet vilket gör att man nu väljer tre månaders fängelse som påföljd för mannen.

– Rätten väljer att gå på det jag yrkade, ett kortare fängelsestraff och han fälls för alla åtalspunkter så jag tycker det var glädjande att läsa domen, säger Jenny Örn åklagare.

Mannen ska också, i två av ärendena, betala skadestånd på totalt 11.400 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sabotage mot jakttorn

Mer i ämnet