Forskaren Tord Theland har gett sig i kast med en av de äldsta sanningarna vi svängt oss med. Den att jämtarna och härjedalingarna ville stanna som norskar efter freden i Brömsebro. Enligt Tord tycks de ha tagit det hela med en axelryckning. Foto: SVT

Doktorsavhandling kan skriva om historisk uppfattning: ”Jämtarna hade inget emot att bli svenskar”

Uppdaterad
Publicerad

När jämtarna blev svenskar 1645 så blev de i grunden kränkta och protesterade. Så har det lokala historieberättandet sett ut i generationer. Men en doktorsavhandling vid Mittuniversitetet ska nu ändra på den bilden.

Tord Theland är historielärare på gymnasiet men parallellt har han forskat på hur det gick till när Jämtland och Härjedalen slutgiltigt blev en del av Sverige.

– Nationalismen fanns inte som rörelse på 1600-talet. Det de enskilda bönderna var intresserade av var hur mycket skatt de måste betala, sedan var det inte så stor sak om de betalade till den svenska eller danska kungen, menar Tord Theland.

Skatterna ökade

Ändå ligger det en sanning i att skatterna ökade efter att vi blivit svenskar. Men det berodde på de krig som rasade och att de ledde till upprustning.

– Det protesterades, men det gjorde det även i de landskap som varit svenska hela tiden. Och för all del även i Danmark och Norge, säger Tord Theland.

Att Sverige ville ha Jämtland och Härjedalen grundade sig i militärstrategiska skäl. Det hade blivit en väldigt smal remsa att erövra om Danmark-Norge ville skära av Sverige.

Dassigt hockeylandslag ...

Av samma skäl erövrade ju sedan Sverige Trondheims län. Då blev Norge avskuret.

Men frågan är väl om vi  i dag hade tjänat på att stanna i Norge?

– Det är nog upp till var och en vilken statsbildning man föredrar ...

Fast vi hade fått ett väldigt dassigt hockeylandslag ..?

– Jo. Men väldigt mycket olja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.