Kerstin Arnemo (C) är styrelseordförande i Jämtkraft. Hon tycker att det var ett svårt beslut att bestämma sig för att riva Långforsens kraftverk. Foto: Maria Harning, SVT

Jämtkraft avvecklar Långforsens vattenkraftstation

Uppdaterad
Publicerad

Jämtkraft har beslutat att inte renovera Långforsens vattenkraftstation. Det beskedet kom i dag.

– Det handlar om att bryta ett låst läge, säger Kerstin Arnemo, Jämtkrafts styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

Enligt henne har Jämtkraft försökt hitta lösningar med alla inblandade parter men läget har varit låst. Nu börjar en process där steg ett är att söka tillstånd för avveckling.

Striden runt Långforsen

Långforsen har väckt känslor

Långforsen i Långan ligger knappt två mil norr om Krokom. Kraftverket är slitet och Jämtkraft har fått Högsta domstolens klartecken att renovera, men protesterna har varit många.

”Långforsen har i decennier väckt mycket känslor, både för och emot renovering”, skriver Jämtkraft i ett pressmeddelande.

– Oavsett vilket beslut styrelsen skullle ha fattat finns det de som blir besvikna eller missnöjda, säger Jämtkrafts vd Erik Brandsma i pressmeddelandet.

Söker tillstånd att riva

Idag fattade Jämtkrafts styrelse beslutet att inte gå vidare med renoveringsplanerna, istället söker man rivningstillstånd för att återställa forsen.

Jämtkraft ägs av kommunerna Östersund, Krokom och Åre.

Jämtkrafts styrelseordförande Kerstin Arnemo (C) och vd Erik Brandsma berättade om beslutet på en presskonferens på tisdagen. Foto: Maria Harning/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden runt Långforsen

Mer i ämnet