Jämtland har störst minus när det gäller eget kapital. Foto: SVT

Jämtland har sämst ekonomi av alla

Uppdaterad
Publicerad

Region Jämtland Härjedalen har den sämsta ekonomin av alla regioner och landsting i hela landet. Ekonomin är i fokus för det nya styret.

Den nya majoriteten i Region Jämtland Härjedalen, bestående av Moderaterna och Socialdemokraterna ska få ordning på ekonomin.

– Med en stark majoritet kan vi fatta snabbare beslut, sade regionrådet Ann-Marie Johansson (S) efter att det nya styret offentliggjorts.

Regionens ekonomi

Politikerna har en svår ekonomisk situation att hantera. Regionen har den sämsta ekonomin av alla landsting och regioner i hela landet. Tittar man på hur stort eget kapital man har så ligger Jämtland i särklass sämst till. Utslaget på varje invånare i länet så är skulden 6398 kronor, per person. En faktor är utjämningssystemet.

– Så länge inte vår befolkning växer, så får vi inga mer pengar, säger regiondirektören Björn Eriksson till SVT Nyheter Jämtland. Därför har regionen ett uppdrag att öka befolkningen.

Den största kostnaden för regionen är personalen. Där kommer det att bli stopp nu.

– Vi behöver bromsa vår bemanningsökning, säger Björn Eriksson. Det är absolut nummer ett nu. vi kan inte nyanställa och inte fortsätta ta in bemanningsföretag på det sätt som vi gör nu.

Nu riskerar regionen att ha helt slut på pengar redan till våren. Det förbereds för att låna till lönerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionens ekonomi

Mer i ämnet