Varför är skogen så viktig för klimatet? Hör forskaren Torbjörn Skytt förklara hur det funkar. Foto: SVT

Jämtlands län har kylande effekt på klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Klimatfrågorna tenderar ofta att bli globala. Men vilken klimatpåverkan har egentligen Jämtlands län? Den frågan ställde sig några forskare på Mittuniversitetet. Nu är deras studie klar och den visar att vi lokalt har en kylande effekt på den globala uppvärmingen. Allt tack vare all skog.

Torbjörn Skytt är forskare på Mittuniversitetet och tillsammans med två kollegor har han nyligen publicerat en studie om just Jämtlands klimatpåverkan. Och den visar att länet har en kylande effekt.

– Det är tack vare våra vänner träden, säger Torbjörn Skytt.

I klippet ovan berättar han hur skogen fungerar.

I studien blev det alltså tydligt vilken viktig roll skogen har på vårt klimat.

– Därför måste vi ha väldig kunskap om hur vi ska använda skogen för att få ut bästa möjliga effekt av den rent klimatmässigt. För det är sannolikt också det billigaste sättet att påverka balansen av kolflöden i världen.

Skynda långsamt

I studien pekar forskarna på hur viktigt det är att skynda långsamt. Att sätta in allt i ett tidsperspektiv för att bäst nyttja skogens och naturens naturliga processer.

– Ta till exempel biobränslen. Det är bättre än fossila bränslen men om vi börjar kapa vi ner alla träd för att skapa biobränslen då får det effekter på lång sikt. Då kommer vi under lång tid inte ha några träd som fångar upp koldioxiden, säger Torbjörn Skytt.

Konsumtion måste minska

Skogen är således viktig i klimatfrågan. Men till syvende och sist är det ändå vi individer som orsakar koldioxidutsläpp.

– Vi jämtlänningar är tyvärr inte bättre än någon annan, säger Torbjörn Skytt och fortsätter:

– Vi har hög konsumtionsnivå och hög energianvändning. Och både de här sakerna är dessvärre direkt kopplade till koldioxidutsläpp.

Vår konsumtion är således en avgörande aspekt när det handlar om klimatpåverkan. Samtidigt kan vi människor inte sluta leva, säger Torbjörn Skytt.

– Vi är en belastning för naturen och det måste vi acceptera. Men om vi gör lite mindre så släpper vi ut lite mindre koldioxid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Så jobbar Jämtlands län med klimatfrågan 2019

Mer i ämnet