Jennifer Lind och Rasmus Olsson tycker att ungdomar bär ett stort ansvar för att förbättra klimatet. Foto: SVT

Rasmus och Jennifer saknar vuxna i klimatfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Flera undersökningar visar att många unga har klimatångest. SVT Jämtland har träffat elever på Fyrvalla i Östersund som tycker att de unga fått ett oförtjänt stort ansvar att rädda klimatet.
– Varför ska jag göra det här själv, frågar Jennifer Lind.

Den 2 december drar FN:s stora klimatmöte igång i Madrid. På senare tid har just klimatfrågan seglat upp som en av de absolut viktigaste frågorna, inte minst bland unga.

Unga mår psykiskt dåligt

Flera undersökningar visar att klimatfrågan bidrar till att många unga mår psykiskt dåligt. På Örebro universitet har till exempel Maria Ojala, docent i psykologi, forskat på hur barn, tonåringar och unga vuxna hanterar sin oro för klimatet.

– De menar att föräldrar och lärare inte tar deras känslor på allvar och att de vuxna enbart pratar om de här frågorna ur ett katastrofperspektiv. Det verkar också hänga samman med att man känner att man inte kan påverka, säger hon till SVT Nyheter Örebro.

Vuxna måste ta oron på allvar

Hon pekar på att vuxna har ansvar att ta de ungas oro på allvar. Det handlar också som vuxen om att göra slag i saken och visa på konkreta saker man som individ kan göra.

Jennifer Lind och Rasmus Olsson, som går på Jämtlands gymnasium Fyrvalla, saknar just vuxnas handlingskraft. I klippet ovan berättar de mer.

SVT rapporterade · Hur gör du för att minska din klimatpåverkan?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Så jobbar Jämtlands län med klimatfrågan 2019

Mer i ämnet