Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör renskötaren Piere Åhrén som redan ser konsekvenserna av klimatförändringarna. Foto: SVT

Piere ser hur klimatförändringarna påverkar rennäringen

Publicerad

Piere Åhrén går på Fyrvalla i Östersund och liksom sina kamrater oroas han över klimatet. Piere ska bli renskötare, men inom rennäringen ser han redan nu hur klimatförändringarna påverkar.

Hör Piere Åhrén berätta mer i klippet.

SVT rapporterade · Hur gör du för att minska din klimatpåverkan?

10.12
Vet ni vad jag gör? Jo jag lysssnar till exempel på Jennifer och Rasmus och "förkunnade ordet" vidare .Talade med min mor och hon kände sig lite förnärmad men jag förklarade och berättade att det fanns 1 miljard människor från China tex som vill ha samma standard som många här i väst har. Fler bilar i familjen, 2 resor om året, senaste modet och att kunna köpa saker som är materiella lyxvaror och kunna ha konsumptionsekonomi till det. Då förstod hon vad jag menade. Vi kan faktiskt förklara för andra och prata med andra om klimatet och att det faktiskt är allvarsamt och att alla måste hjälpa till. Nu är det släckt i köket och jag sitter framför datorn med en lampa tänd.
10.28
man gör de man kan... igår så planterade jag ett träd i skogen
10.37
Man måste ju försöka göra nå´t - annars känns ju allt helt hopplöst. I vardagen: äter upp alla rester, i matlåda till exempel, nöter upp kläder och skor. Ger bort eller säljer barnens urvuxna kläder (men de får ha många ärvda plagg, så det blir ofta uppnött hemma hos oss). Försöker att inte överkonsumera, det är en utmaning så här i december. Men man får försöka TÄNKA, lite.
12.49
Jag konsumerar medvetet. Använder kläder och prylar jag har, lagar om något går sönder, köper bara nytt när jag verkligen behöver byta ut något som inte längre går att laga eller reparera. Köper i övrigt i princip allt i kläd-, pryl- och möbelväg i secondhandbutiker eller begagnat via t ex Tradera, Blocket eller Facebook. Köpet jag nytt ska det vara kvalitet som håller.
Jag tar cykel i stället för bil för jobbpendling och ärenden, vilket är möjligt då jag bor centralt i Ösd och har cykelvagn att ta barn/saker i.
Men största insatsen tror jag att jag gör i och med ett jag låter bli att skaffa mer än ett barn.
12.49
Försöker minska matsvinnet, sliter ut kläderna, kör så lite bil som möjligt, har inte flugit på över 20 år, ingen onödig konsumtion, släcker onödig belysning och mindre värme m.m.
12.52
Kallar resterna för buffé = minskar matsvinnet.
12.57
Inte flugit på 3år (ersätter med tåg och gör andra typer av resor). Ordnat hybridbil och kör mkt mindre (ersätter med cykel och elcykel). Snålar på el. Köper mindre (men bättre kläder och skor) och försöker ändra vad jag äter, minska kött. Förändra kosten är svårast.
13.04
Köpt en Sportbil o gasar på som bara den...
13.07
Inte flugit på snart 20 år. Tåg är ett underbart alternativ. Köper närodlat, ekologisk mat efter säsong, och inga onödiga förpackningar. Har sparat in halva matkassan på detta (ensamstående småbarnsförälder med ett barn). Har ingen bil, bor i storstad så vi klarar oss utmärkt på kollektivtrafik, elcykel. Köper mkt mindre saker, och alltid second hand i första hand. Livsstilen har förenklat vår vardag och jag är mindre stressad när jag kan välja bort en hel del konsumtion.
13.07
Handlar inte på nätet och byter inte ut mobil tv etc för att det kommer nytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer