Foto: SVT

Sämre resultat än väntat för Jamtli

Uppdaterad
Publicerad

Det ekonomiska resultatet blev sämre än väntat för Jamtli ifjol. Få besökare under sommaren och stora nyinvesteringar var huvudorsakerna.

Årsredovisningen visar att stiftelsen Jamtli gick drygt fyra miljoner plus ifjol, vilket är sämre än vad prognosen förutspått.

Det är framför allt bygget av Nationalmuseum Norr som bidragit till att ekonomin (likviditeten) är ansträngd.

Bygget av Nationalmusem Norr

Satsningen på museet blir dyrare än beräknat och detta, tillsammans med att projektmedel inte betalades ut som förväntat, gjorde att Jamtli beslutade att låna 17 miljoner för att bygget inte skulle avstanna.

LÄS MER: Kostnaderna för Nationalmuseum Norr växer

Behöver höjda anslag

Förhoppningen är nu att huvudmännen, Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen (Regionala utvecklingsnämnden) står för amorteringen av lånet, för att Jamtli enbart ska behöva betala räntekostnaden.

Jamtli behöver 425 000 kronor årligen i 40 år för att betala amorteringskostnaden.

Revisorerna: ta fram alternativ finansiering

Revisorerna rekommenderar dock att Jamtli tar fram en alternativ finansieringsplan innan lånet tas eftersom det ännu inte är helt klart att huvudmännen kommer att öka sina anslag och stå för amorteringskostnaden.

Ifjol lånade Jamtli också 7 miljoner kronor till bygget av nio lägenhetshus som nu byggs på stiftelsens område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Nationalmusem Norr

Mer i ämnet