Henrik Zipsane, chef Jamtli och gropen där Nationalmuseum Norr byggs Foto: SVT

Kostnaderna för Nationalmuseum Norr växer

Publicerad

Redan innan spaden sattes i jorden för Nationalmuseum Norr på Jamtli, steg kostnaderna med 17 miljoner. Nu får Regionen och Östersunds kommun betala.

I januari startade bygget av det som ska bli Nationalmuseum Norr, den första filialen av ett statligt museum i landet. Men redan innan bygget började så hade prislappen stigit till 56 miljoner kronor.

– Det är två huvudorsaker till att det blivit dyrare, säger Henrik Zipsane, chef på länsmuseet Jamtli. Den ena är att det byggs mycket i Östersund och det andra att säkerhetskraven har skärpts under tiden.

Bygget av Nationalmusem Norr

För att klara bygget har Jamtli tagit ett lån på 17 miljoner kronor, så mycket som kostnaderna har stigit. Och för att klara amorteringarna på det lånet så behöver Jamtli få extra anslag av huvudmännen: Region Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun. Jamtli behöver 425 000 kronor varje år i 40 år till amorteringen.

Kan bli ännu dyrare

På Jamtli är bygget i full gång. I en stor grop vid Gulletorget läggs nu grunden till Nationalmuseum Norr. Men det finns en risk att kostnaderna stiger ännu mer.

– Det finns alltid en sådan risk när det gäller byggen, säger Henrik Zipsane, men vi försöker hålla hårt i pengarna.

Region Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun har tillsammans bildat en styrgrupp just för att hålla koll på kostnaderna.

Själva museet ska vara klart i februari nästa år, och invigningen är planerad till nationaldagen 2018.

När blir det klart vad som ska visas på öppningsutställningen?

– Det är redan klart, men det är hemligt, säger Henrik Zipsane.

När blir det offentligt?

– Troligtvis till hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Nationalmusem Norr

Mer i ämnet