Foto: SVT

Skarp kritik mot Jamtli

Uppdaterad
Publicerad

Det måste tillsättas en professionell byggledning för byggandet av Nationalmuseum Norr – så att inte projektet fördyras ännu mer. Det kravet kommer nu från Regionen och Östersunds kommun efter en granskning av kostnaderna för byggprojektet.

Det är den gemensamma så kallade insynsgruppen, med representanter från båda myndigheterna, som tillsatts för att övervaka byggprojektet, som nu slår larm om att risken för att Nationalmuseum Norr riskerar att bli ännu dyrare om ingenting görs.

”Oron för kostnaderna är stor”

Ett huvudkrav är att det tillsätts en professionell byggledning.

Bygget av Nationalmusem Norr

– Vår oro är stor för att kostnaderna sticker iväg ännu mer om det inte leds av en professionell byggledning, eftersom det handlar om mycket specialteknik och annat, säger regiondirektör Ingela Jönsson.

Det var efter att Jamtlis styrelse utan förvarning meddelade att byggprojektet plötsligt skulle bli 17 miljoner dyrare som regionen och kommunen bildade en särskild insynsgrupp.

LÄS MER: Kostnaderna för Nationalmuseum Norr växer

Efter en granskning av gruppen hissas nu varningsflagg för utvecklingen av byggprojeket. Därför kommer en ny granskning av byggprojektet att genomföras under hösten, enligt regiondirektören.

Möte innan midsommar

Oron för stiftelsens Jamtlis försämrade ekonomi är alltså stor inom regionen och nu kallas styrelsen för Jamtli till ett möte. Det är regionstyrelsens presidium och regionala utvecklingsnämndens presidium som snarast kommer att hålla ett möte med styrelsen för Jamtli för att ”tydliggöra oron för ekonomin” och för att höra hur styrelsen tänker se till att vända den negativa ekonomiska utvecklingen. Mötet ska hållas före midsommar.

Negativt resultat i årsredovisningen

Årsredovisningen för stiftelsen Jamtli gällande år 2016 uppvisar ett negativt resultat på 1,5 miljoner kronor. Den främsta orsaken är det stora byggprojektet, Nationalmuseum Norr, som blivit 17 miljoner kronor dyrare än beräknat. Det har gjort att likviditeten pressats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Nationalmusem Norr

Mer i ämnet