Följ med in i björnens mage

Publicerad

Björnen i Sveg har stått i korsningen i 12 år. De sista åren har varit en kamp mot fukt och hängande huvud, men nu får björnen ett nytt utseende.

Det har varit några jobbiga år för björnen i Sveg. Den har hängt allt mer med huvudet och man har tvingats staga upp det. Och nyligen fick björnen ett vattentätt täcke som ska skydda den mot det hårda vädret. Ett täcke som kostar omkring 50.000 kronor.

Mögel på väggarna

Vi går in i lucka under björnens mage. Inne i björnen är det fullt med svarta mögelfläckar på väggar och golv. En luftavfuktare står och låter i ett hörn.

– Det har blivit fuktskador inne i björnen men nu hoppas vi att täcket ska skydda mot fukt. Den information vi fått är att det ska hålla i minst 20 år, säger Ann-Kristin Olofsson, fastighetssamordnare på Härjedalens kommun.

Ville ha ett landmärke

Björnen har stått i korsningen i 12 år och det började med att näringsidkare och några eldsjälar tyckte att Sveg borde ha ett landmärke. Att satsa på landskapsdjuret var självklart.

Björnen byggdes mellan 2003 och 2005 och kostade 2,2 miljoner kronor. Pengarna kom från näringslivet, fonder, privata donationer och offentliga pengar. Underhållet har fallit på kommunen.

– Då trodde man att den skulle vara underhållsfri, säger Ann-Kristin Olofsson.

Foto: SVT

Den är i alla fall stor

Även om björnen har haft några tuffa år så attraherar den fortsatt många turister.

– Jag vet inte om den är så snygg, men den är i alla fall stor, säger Marita Moen Olofsson.

Och stor är den. Det har gått åt 200 kubik virke och fyra ton spik för att bygga björnen och den är 13 meter hög och väger 80 ton.

Planer på rivning

Det fanns funderingar på att det var lika bra att riva björnen, men det tycker Jan-Erik Hansson vore dumt. Han tycker det är värt 50.000 kronor att hålla den vid liv.

– Den är något vi värnar om, säger han. Den betyder mycket för turister och Svegare. Den är hela Härjedalens björn.

– Det finns de som säger att den liknar en gris, säger Inger Sundblad.

Sanna Bergström tycker den är fin, men är tveksam till att kommunen ska satsa mer pengar på björnen.

– Ja, det finns så mycket annat som man kan lägga pengar på.

TV: Se hela nyhetsinslaget på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer