• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Vid sidan om den stora utredningen mot bland annat Daniel Kindberg, där det ska ha handlar om att slussa pengar till Östersunds FK, ska det i det nu aktuella åtalet handla om mutbrott- Foto: SVT

Kindberg pressas av nya misstankar

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Kindberg och ytterligare fem personer kommer med all sannolikhet att åtalas för mutbrott.

Det berättar korruptionsåklagaren Martin Bresman för ÖP på fredagen.

Misstankarna gäller tre olika fall av brottslighet. Två av dem har varit kända sedan tidigare.

Först och främst handlar det om att Kindberg och en annan ledande tjänsteman hos Östersundshem kunnat fakturera konsultarvoden till en betydande leverantör till det kommunala bostadsbolaget.

Det andra är att en anhörig till denna tjänsteman fått en lägenhet  i Umeå renoverad. Denna renovering utfördes och bekostades av Peab, som ju också haft väldigt många uppdrag åt Östersundshem.

Båda de här brotten betraktar Martin Bresman som givande och tagande av muta.

Även ett tredje ben finns med i det förväntade åtalet. Åklagaren vill inte berätta vad det handlar om men enligt honom ska det röra sig om mindre allvarliga brott.

I det tidigare målet, det som Ekobrottsmyndighetens utrett, försöker man visa på hur pengar gått från Östersundshem, till Peab, till Sollefteåföretagren och slutligen till ÖFK. Men, det finns även belopp som gått det här varvet men i sista steget i stället gått till Kindbergs bolag.

Om detta fördes ingen diskussion i tingsrättens förhandling.

– Men vi har inte gett oss in i något som Ekobrottsmyndigheten redan utrett, säger Martin Bresman.

Till veckan ska de sex misstänkta i den senaste utredningen formellt delges misstankarna och om inga ytterligare utredningar sker på deras initiativ så räknar Martin Bresman med att åtal ska vara väckt 31 augusti.

Misstankarna i den här utredningen har ingen koppling till ÖFK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekobrottmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet