Medieuppådet var intensivt kring Daniel Kindberg när hovrättsförhandlingarna inleddes den 7 september. I dag omförhörs han, och liksom tidigare nekar han med emfas till brott. Foto: Pierre Ragnehag / SVT

Kindberghärvan: Huvudpersonen hörs i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

När huvudförhandlingen i det så kallade Kindbergmålet återupptas i Hovrätten för nedre Norrland under tisdagsmorgonen är det dags för huvudpersonen själv att inta scenen.

SVT direktrapporterar från rättssalen under tisdagen och det kan du följa här.

Daniel Kindberg – före detta ordförande för Östersunds Fotbollsklubb och tidigare vd för kommunägda Östersundshem – ska omförhöras angående den brottsplan som åklagarsidan menar har genomförts för att på olaglig väg föra pengar från bland annat Östersundshem in i Östersunds FK.

Tisdagen inleds med fortsatta förhör med den medåtalade som kallas Sollefteåföretagaren. Enligt åtalet var det via hans bolag som åtskilliga miljoner kunde slussas från Östersundshem och bolaget Fältjägaren 7 (ägt av byggföretaget Peab) in i fotbollsklubben.

Nekar till britt

Både Kindberg och den medåtalade Sollefteåföretagaren nekar till brott, precis som de gjorde i Ångermanlands tingsrätt när målet var uppe där för två år sedan.

De förnekar bestämt att någon brottsplan baserad på osanna fakturor till Östersundshem och Fältjägaren 7 ska ha existerat. I stället hävdar de att fakturorna var helt i sin ordning, att arbeten verkligen utförts och att pengarna från Sollefteåföretagarens bolag in i ÖFK skulle ha handlat om sponsring.

Fordringar på dödsboet

Alla de ursprungligen åtalade personer i målet – även den så kallade Peabmannen – dömdes till flera års fängelsestraff i tingsrätten och överklagade omgående den fällande domen till hovrätten.

Peabmannen avled i vintras, och därför har åklagarsidan i stället ställt fordringsägarnas krav i målet på hans dödsbo.

SVT finns på plats och liverapporterar från rättssalen här på webben under dagen. Se sammanfattningen på 60 sekunder om vad det handlar om här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är vad hovrättsmålet handlar om - se videon på 60 sekunder om bakgrunden till att Daniel Kindberg dömdes till tre års fängelse i tingsrätten. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekobrottmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet