Östersundshem och Peab vill ha tillbaka sina pengar

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Kindberg och de två medåtalade krävs på 20 miljoner kronor i skadestånd när rättegången inleds i Ångermanlands tingsrätt på torsdagsmorgonen.

Skadeståndskravet från Östersundshem uppgår till 14,7 miljoner kronor medan Peabolaget Fältjägaren 7 kräver att få tillbaka 5,5 miljoner kronor, men egentligen bedöms bolagen ha gjort ännu större förluster, uppger deras advokat.

– Det finns sådana indikationer men vi har valt att stanna på de belopp vi anser är styrkta i förundersökningen och åtalet, säger Johan Lavås som kommer att företräda Östersundshem och Peab vid rättegången.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Solidariskt skadestånd

Daniel Kindberg och Sollefteåföretagaren krävs solidariskt på ersättningen till Peab medan även Peabmannen, det vill säga alla tre krävs att betala solidariskt skadestånd till Östersundshem.

Totalt rör det sig om drygt 20 miljoner som Östersundshem och Fältjägaren 7 har förlorat på att de fakturerats för kostnader som var ren bluff, hävdar Lavås. De tre medåtalade krävs också på bolagens kostnader för att reda ut härvan och i slutänden även för rättegångskostnaderna.

Förnekar brott

Enbart Östersundshem har lagt betydande belopp på att granska sina transaktioner. Bolaget har gått igenom faktura för faktura till en utredningskostnad av 1,6 miljoner kronor.

Sollefteåföretagaren som enligt åtalet skulle ha fått instruktioner att skriva de misstänkta bluffakturorna förnekar dock brott. Han menar att fakturorna är korrekta och att jobben utförts.

Samtliga tre åtalade förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet