Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Warg, områdeschef på kirurgkliniken, berättar mer om avdelningens ansträngda situation i klippet. Foto: SVT

Kirurgkliniken på Östersunds sjukhus förlorar ytterligare vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Kirurgkliniken på Östersunds sjukhus planerar att dra ner ytterligare på vårdplatser från och med vecka 10. Antalet platser minskar från 40 till 36 då man inte har tillräckligt med personal att bemanna platserna. 

Redan i höstas minskade man antalet vårdplatser från 56 till 40 på grund av den rådande personalbristen. Anna Warg, områdeschef på kirurgkliniken, ser allvarligt på situationen och menar att man inte kommer kunna ge bra vård till alla.

– Det är oerhört beklagligt. Vi vill ju leverera vård till regionens medborgare och man har rätt att kunna få vård som man behöver inom rimlig tid men i dagsläget klarar inte vi det uppdraget, säger hon.

Avdelning stängs

Som en konsekvens av nedskärningen stängs den palliativa- onkologiska vårdavdelningen. Istället kommer patienter som behöver palliativ vård att vårdas på sina hemavdelningar med specialisthjälp. Ytterligare en konsekvens är att patienter som behöver göra operationer som inte klassas som akuta eller sub-akuta får vänta. 

– Vi kan inte operera godartade tillstånd som behöver ligga kvar på sjukhuset efter ingrepp, det är en grupp som drabbas, säger Anna Warg.

Kan dessa patienter få vård någon annanstans?

– Vanligen brukar de kunna flyttas till ett annat sjukhus i landet men det kan vara svårt då de har fullt upp med den egna vården plus covid-vården så det är svårt att hitta en annan aktör som kan ge hjälp.

Förhandlar med facket

Ledningen på Östersunds sjukhus ser nu över olika alternativ för att man ska kunna behålla de fyra vårdplatserna.

– Den svåra situationen kommer att bestå men jag hoppas att vi sakta men säkert kan ta oss ur det här. Vi försöker bland annat stärka befintlig personal och vi har förhandlingar med facket om nya arbetstidsmodeller i hopp om att bli fler i personalen, säger Anna Warg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet