Hör läkaren Haytham Bayadsi och sjuksköterskan Stefan Sandman om de konsekvenser om bristen på vårdplatser på kirurgen får Foto: SVT

Brist på vårdplatser på kirurgen i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt brist på vårdplatser på kirurgkliniken på Östersunds sjukhus. På grund av personalbrist använder man bara 40 vårdplatser. Detta märks också på akuten.

Kirurgkliniken ska normalt ha 56 vårdplatser på vardagar och 50 på helgerna. Läkaren Haytham Bayadsi säger att det är ett ständigt pusslande för att hitta vårdplatser.

Bristen på vårdplatser på kirurgen märks även på andra avdelningar.

Blir kvar på akuten

– Här kan patienter med kirurgiska åkommor bli kvar länge i väntan på att man ska hitta en plats, säger Stefan Sandman som är ledningssjuksköterska på akuten.

Många sjuksköterskor och undersköterskor har slutat, flera i protest mot det nya avtalet som innebär lägre OB  och längre veckoarbetstid.

På kirurgkliniken hade man i slutet av oktober 19 färre sjuksköterskor och elva färre undersköterskor än vid årets början.

Rekrytering pågår

Rekrytering av ny personal pågår. Politikerna har också fattat beslut om satsningar på personalen, till att börja med ska personal på akuten,

Tom Silverklo (C), ordförande i Region Jämtland Härjedalens hälso- och sjukvårdsnämnd. Foto: Bengterik Busk, SVT

intensiven och en medicinavdelning jobba två av fem helger, istället för varannan och personalens friskvårdsersättning ska höjas från 1 500 kronor till 3 000 kronor.

– Dessutom har förslaget att säga upp 160 personer dragits tillbaka, säger Tom Silverklo (C) som är ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.