De var eniga om att det var ett bra möte men oense om fortsättningen. Hör hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Tom Silverklo (C) och sjuksköterskan Maria Möller Foto: SVT

Protestmöte hölls på Östersunds sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls ett stormöte på Östersunds sjukhus. Det var personal på kirurgkliniken som kallat ledningen till möte sedan många sjuksköterskor och undersköterskor slutat i protest.

Missnöjet gäller ett nytt avtal. Tidigare fanns flera lokala avtal på sjukhuset, men sedan i våras gäller det centrala avtalet för alla.

För de som haft lokala avtal innebär det här längre veckoarbetstid och lägre OB. Det nya avtalet är billigare för regionen som har ett underskott på cirka 1,5 miljarder.

Situationen på Östersunds sjukhus

Många har slutat

Men avtalet upprör och på kirurgkliniken har många sjuksköterskor och undersköterskor slutat – det har varit svårt att rekrytera nya medarbetare och antalet vårdplatser måste därför troligen minskas nu i höst.

På mötet idag blev det inga löften om nya arbetsvillkor, men alla parter var eniga om att det ändå var ett bra möte och att det var bra att träffas.

Ett nytt avtal kräver förhandlingar mellan arbetsgivare och på frågan om detta är aktuellt svarade hälso- och sjukvårdsdirektören Maria Söderkvist:

– Det kan jag inte svara på.

Förändringar på gång

Även om inte några nya förhandlingar är aktuella just nu sa både hon och hälso- och sjukvårdnämndens ordförande Tom Silveklo (C) att förbättringar av arbetsmiljön är på gång. Det handlar till exempel om en ny vårdavdelning för extra vårdkrävande kirurgpatienter.

– En avdelning på nivå mellan nuvarande kirurgen och intensiven, sa Maria Söderkvist.

”Det är kaos”

Häromveckan gick 21 läkare ut i en debattartikel för att stödja sköterskorna.  Läkaren Bertil Axelsson, som jobbat i 37 år, sa efter mötet idag att det måste till positiva förändringar snart annars är det fler som kommer att säga upp sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Situationen på Östersunds sjukhus

Mer i ämnet