Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör regionrådet Tom Silverklo (C) kommentera läkarnas kritik i klippet ovan. Foto: SVT

Regionrådet svarar på Östersunds-läkarnas kritik: ”Vi behöver gå igenom det stålbad vi är mitt uppe i”

Uppdaterad
Publicerad

Idag svarar regionledningen på gårdagens öppna brev från läkare på kirurgkliniken vid Östersunds sjukhus där dom framförde sin oro över att flera sjuksköterskor slutat i protest.

Det är hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, regionrådet Tom Silverklo (C) som är regionledningens talesperson i den här frågan. I sitt skriftliga svar börjar han med att säga att han är tacksam över att läkarna lyfter den här frågan:

”Lämnar man oss, för att man är missnöjd med Regionen som arbetsgivare, ser vi det som ett misslyckande ...  Det är viktigt att fånga upp varför medarbetare slutar”, skriver han bland annat.

Sa upp lokalt avtal

Han skriver också att när den nya ledningen tog över regionstyret för två år sedan var ekonomin i en ”katastrof och fritt fall.” Regionen har sagt upp ett lokalt avtal. Det blir billigare för regionen men har upplevts som stora försämringar av många sjuksköterskor.

”Är det rimligt, att vi som har kanske sämst förutsättningar i landet, ska ha de förmånligaste avtalen?”, frågar Tom Silverklo i sitt svar till läkarna.

Nödvändigt stålbad

Han skriver också att man i det kommande budgetarbete ska försöka skapa utrymme för sköterskor med erfarenhet som jobbat länge hos Regionen och att man också arbetar medvetet för att ”så snart det går” ska kunna lämna varannan-helg-arbetet.

Enligt Tom Silverklo måste Regionen få ner kostnaderna för att kunna ha kvar ett fullvärdigt sjukhus.

”Det är den långsiktiga linjen som gäller och därför behöver vi gå genom det stålbad som vi nu är mitt uppe i .”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Situationen på Östersunds sjukhus

Mer i ämnet