Bengt Bergqvist (S), regionråd i opposition, vill se en politisk krisgrupp. Foto: SVT arkiv.

S: ”Situationen på Östersunds sjukhus är ohållbar”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill nu se en politisk krisgrupp. Detta efter alla berättelser som framkommit om situationen på Östersunds sjukhus.

Under fredagen publicerade SVT Nyheter Jämtland en videodagbok som en sjuksköterska som jobbar på kirurgen i Östersund gjort.

Där dokumenterade hon hur patienterna drabbas när personalen är pressad och stressad. Bland annat berättade hon om en döende patient som lämnats ensam, om en annan patient som hade fått luft istället för syrgas och om en patient som hade blivit bortglömd.

Även andra sköterskor klev fram och berättade om övertid, att de inte hann äta lunch och knappt gå på toaletten.

Oroas över vad som framkommit

Nu vill alltså Socialdemokraterna se en politisk krisgrupp.

– Jag oroas självklart mycket av det jag får höra om situationen på sjukhuset. Så sent som på fullmäktige i juni ställde jag frågan till den politiska ledningen hur de planerar att behålla erfaren personal. Det är nu uppenbart att situationen under sommaren varit fullständigt ohållbar, skriver Bengt Bergqvist (S), Regionråd i opposition i ett pressmeddelande.

Enligt förslaget skall en särskild politisk krisgrupp bildas som ska följa upp vilka effekter de förändrade arbetsvillkoren fått för patientsäkerheten och personaluppsägningar. Särskilt fokus ska riktas mot område kirurgi.

Initiativärendet behandlas på Regionstyrelsens sammanträde 25 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.