Hans Svensson, regiondirektör, berättar att de inväntar besked från Folkhälsomyndigheten gällande just skidorter.

Skidorter en fråga för Folkhälsomyndigheten

Publicerad

Påsken närmar sig och därmed kommer länets skidorter att få en strid ström av turister. Av den anledningen har nu Region Jämtland Härjedalen vänt sig till Folkhälsomyndigheten. Förhoppningen är att det snart ska komma rekommendationer hur skidanläggningar ska agera.

Snart är det påsk och ett stort antal turister räknas komma till landets olika skidanläggningar. Det innebär en större risk för smittspridning. Det har gjort att Region Jämtland Härjedalen nu riktat en särskild fråga till Folkhälsomyndigheten.

– Vi har frågat om de kan bistå med rekommendationer eller om de kommer att göra det, säger Hans Svensson som är regiondirektör.

Enligt Hans Svensson ska Folkhälsomyndigheten också föra en dialog med länsstyrelserna kring just skidanläggningarna runt om i landet.

Frågan ligger hos Folkhälsomyndigheten

Han pekar på att antalet turister inte i grunden är ett problem. Varje år kommer flera tusen turister till länets olika skidorter.

– Men det som sker nu är att vi har striktare rutiner kring hanteringar av patienter som gör att det tar längre tid.

Men tror ni att ni skulle kunna klara det?

– Ja, om man bara tittar till sedvanliga skador att man ramlar i backar och sådant så har vi absolut kapacitet att klara det. Det som är frågeställningen nu är ju hur Folkhälsomyndigheten ser på risken för smittspridning i de här orterna utifrån erfarenhet i Italien och Österrike.

– Det är den frågan vi ställer oss som vi behöver ha bekräftat nu in i vårt arbete. Och där har vi inte fått svar än, de håller på med det nu.

Vet ni när ni får svar?

– Vi förväntar oss få det här de närmaste dagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet