Foto: SVT

Klart med Attefallshus vid arenaområdet

Uppdaterad
Publicerad

Jobbet med att sätta upp 100 Attefallshus går vidare, nu har Östersundshem fått klartecken att sätta upp 18 hus mellan Jämtkraft arena och Tallbacksvägen.

Medan Konkurrensverket drar Östersundshem inför Förvaltningsrätten när det gäller Attefallshusen så fortsätter arbetet med att hitta plats för de 100 hus som Östersundshem beställt.

Klartecken för 18 hus

Nyligen fick man klartecken från Östersunds kommun att sätta upp 18 hus mellan arenaområdet och Tallbacksvägen De små husen är avsedda för nyanlända, studenter och ungdomar mellan 18-25 år. Som på många andra platser där det planerats för Attefallshus har kritik från en del närboende kommit fram. Värdeminskning på deras hus, förstörd natur och rädsla för vilka som ska flytta dit är några av de synpunkter som framkommit.

Boende i området rasar

En grupp på 10 personer som bor i området uttrycker oro i ett yttrande till samhällsbyggnadskontoret. Bland annat pekar man på att beviljande av bygglov är ett svek mot de personer som byggt i området och haft en bild om att området ska innehålla idrottsanläggning enligt detaljplanen. ”Katastrofalt” skriver de boende.

Gruppen som skrivit yttrandet hävdar också att boenden för nyanlända skapar otrygghet för boende runtomkring och pekar på händelser som överfall, våldtäkter och bränder, samt att ett sådant boende kan attrahera högerextrema grupper, vilket också påverkar de som bor runtom boendena. Det hela måste riskbedömas, kräver de boende.

Daniel Kindberg, vd för Östersundshem, delar inte bilden.
– Jag bor själv i området och det är varken sakligt underbyggt eller verkligt. Jag blir lite illa berörd, säger han.

Karta över arenaområdet och Tallbacksvägen där 18 Attefallshus ska sättas upp.

Skulle ha varit klart hösten 2016

Det är nu ett halvår sedan de 100 husen egentligen skulle varit uppställda men det har dragit ut på tiden.

– Vi har 60 ute och 40 på gång, men vi följer den plan som blivit försenat av olika anledningar, säger Daniel Kindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östersundshems köp av Attefallshus

Mer i ämnet