100 attefallshus skulle bli färdiga till sommaren, men än är det bara 28 hus som är byggda. Foto: SVT

Östersundshem svarar Konkurrensverket

Uppdaterad
Publicerad

Konkurrensverkets granskningsprocess av Attefallshusen i Östersund fortsätter och nu har Östersundshem svarat.

I september berättade SVT Nyheter Jämtland att Konkurrensverket har börjat en granskning av Östersundshems affär gällande de 100 Attefallshus som köptes in och byggdes i våras, utan offentlig upphandling. Nu har Östersundshem och Daniel Kindberg, vd, kommit med svar.

Skyndsam process

De skriver till Konkurrensverket att processen upplevdes som skyndsam efter möten med Östersunds kommun och Migrationsverket i och med höstens stora flyktingström. Planen var att parterna skulle underteckna en avsiktsförklaring för att lösa det ökande behovet av bostäder.

Östersundshems köp av Attefallshus

Men Östersundshem gick vidare och köpte in Attefallshusen innan någon sådan var framtagen.

”Vi gjorde bedömningen att vi ej kunde invänta en avsiktsförklaring då varje dag som gick, innan vi hade ordnat med boenden, var en dag för mycket” skriver Östersundshem.

Levererade snabbt

Östersundshem hävdar att de på grund av ”synnerlig brådska” kring behovet av bostäder valde Pilgrimsta som leverantör av Attefallshusen eftersom de var de enda som kunde leverera tillräckligt många hus tillräckligt snabbt; ett hus om dagen.

Konkurrensverket ifrågasätter då varför det bara står 28 hus färdiga i dag. Daniel Kindberg försvarar det med svårigheter att hitta rätt plats för husen:

”Anledningen till att vi idag inte har samtliga hus klara är att vi har haft svårt att hitta lämpliga platser att placera husen på”.

Vidare skriver Östersundshem att Östersunds kommun ändrade sig gällande placering av attefallshusen på kommunens mark, vilket försvårade det hela. De ville att Östersundshem skulle placera husen på deras egen mark, eller på privata fastighetsägares mark. Nya bygglovshandlingar fick då skickas in.

Markarbeten direktupphandlades

Dessutom ska markarbeten också ha direktupphandlats för att skynda på arbetet att få upp attefallshusen. Men Östersundshem skriver att den upphandlingen senare har gjorts enligt LOU.

I februari 2017 ska Konkurrensverket vara klar med granskningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersundshems köp av Attefallshus

Mer i ämnet