Klimatförändringarna påverkar premierna och särskilt skogsägare drabbas, berättar naturskadesamordnare Anders Dahlén. Foto: Leah Esmaiel/SVT

Klimatförändringarna leder till högre försäkringspremier – skogslän särskilt drabbade

Publicerad

Länsförsäkringar Jämtland höjer försäkringspremier på grund av klimatförändringarna. Ersättningen de betalar ut täcks inte av premierna som betalas av folket i Jämtlands län.

– När det gäller naturskador blir vi drabbade ganska hårt, eftersom vi är ett skogslän, säger naturskadesamordnaren Anders Dahlén.

Väderrelaterade skador som till exempel bränder, torka och fukt har ökat på grund av klimatförändringar, vilket är anledningen till dyrare försäkringar och det påverkar främst skogsägare.

– Vi försöker göra skogen så robust som möjligt, så att vi står emot naturskadorna i framtiden, för det kommer troligtvis inte minska, säger han.

Vad får ni för reaktioner från era kunder?

– Våra skogsägare är medvetna om att vi är drabbade i Jämtland. Många har råkat ut för stormarna genom åren och även bränder.. De flesta skogsägare är medvetna om att det är en förhöjd risk att ha skog, som det ser ut just nu.

Globala skador påverkar premierna

Det ökade priset på försäkringspremierna kan också bero på väderrelaterade globala skador.

Ersättningen som Länsförsäkringar betalat ut på grund av väderrelaterade skador täcks inte av premierna som kunderna betalar in. Därför måste de använda sina egna försäkringar och när dessa premier höjs på grund globala skador kan Länsförsäkringar bli tvungna att höja premien även för sina kunder.

– När återförsäkringen höjs, då måste vi följa med så att vi tar ut rätt premie och kan återförsäkra oss i vår tur, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.