Torget i Östersund och kommunalrådet AnnSofie Andersson. Foto: TT/SVT

Kommunalrådet kritisk: ”Polisen borde kontaktat oss”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kallade Polismyndigheten till en presskonferens i Östersund. Där uppmanade man kvinnor i staden att vara försiktiga och inte röra sig utomhus ensamma nattetid med anledning av den senaste tidens överfall. Nu reagerar AnnSofie Andersson (S), kommunalråd i Östersund, på polisens hantering.

– Jag hade uppskattat om polisen hade kontaktat oss i kommunen innan man går ut med en sån här uppmaning. Vi har ju ett samverkansavtal, säger AnnSofie Andersson.

– Det är naturligtvis allvarligt om polisen bedömer att kvinnor inte kan röra sig hur som helst. Men lösningen kan aldrig vara att gå ut med en sån här uppmaning.

Varför då?

– Vi har jättemånga kvinnor som jobbar inom hemtjänst och vården på natten till exempel. Hur tänker man där?

”Goda krafter måste söka lösningar”

AnnSofie Andersson säger att hon förstår om man vill uppmana kvinnor att vara uppmärksamma. Men det måste finnas andra lösningar menar hon.

– Alla goda krafter måste komma tillsammans och söka lösningar för ett tryggt Östersund.

Vad ska ni göra nu när polisen ändå gått ut med det här?

– Jag har pratat med vår säkerhetschef i kommunen om vad vi kan göra nu. Vi måste fortsätta fundera på det här. Vi måste tillsammans med polisen diskutera igenom det här.

”Borde uppmana män att skärpa sig”

På kvinnojouren i Östersund har man inte hunnit prata igenom polisens uppmaning.

– Det är dubbelt. Jag kan å ena sidan tycka att det är oacceptabelt att vi kvinnor ska uppmanas att inskränka vårt livsrum och inte kunna röra oss fritt. Uppmaningen borde vara att män ska skärpa sig, säger Helena Lassen, kvinnojouren Östersund.

– Samtidigt har jag svårt att bli jätteupprörd. Jag vill nog hellre veta om en sån här sak än inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.